KAYMAKLI, FISTIKLI KOLAY KATMER
''Katmer'' sevmemin, sanırım Türkan Şoray ve Şener Şen'in başrolünü paylaştığı ''İkinci Bahar'' dizisiyle yakın ilişkisi var. Şener Şen, katmer adlı tatlıyı, methiyeler düzen bir şiir eşliğİnde yapıyordu. Bu kadar özel bir şeyi yemem lazım diyerek, ertesi gün Gaziantep Mutfağı yapan bir kebapçı ki sanırım ''Nezih'' te muradıma ermiştim...
Efendim, gastronomi kentimiz Gaziantep'te en az baklava kadar bilinen katmer, aynı zamanda '' damat tatlısı'' olarak adlandırılıyor. Çünkü evliliklerde ilk kahvaltıda, bir ömür ağız tadları olsun diye katmer yenirmiş. Günümüzde de hala geleneğini sürdüren Antepliler, bu tatlıyı genellikle sabah yer. Güne başlamanın en enerjik yolunu, gastronomi turizminin mabedi olan kentte, artık günün her saati bulmanız mümkün...
Bu güzelim tatlıyı, evde çok kolay bir şekilde bizler de yapabiliriz. Ben zaman zaman hazır böreklik ya da hazır baklava yufkasından yapıyorum. Her ikisi de şahane oluyor.
MALZEMELER
1- 1 adet hazır böreklik yufka, ince ve taze olmasına dikkat edin ( veya 2 adet hazır baklavalık yufka)
2- 1 küçük çay bardağı ince kıyılmış Antep Fıstığı
3- kaymak
4- 2 yemek kaşığı tereyağ
5- 3 yemek kaşığı şeker
YAPILIŞI
Yufkayı tezgaha serelim. Eritilmiş tereyağını fırça yardımıyla her tarafına sürelim. Üzerine şekeri serpelim.Yufkanın ortasına bir kaşık kadar daha şeker koyup üzerine fıstık ve kaymağı yerleştirelim. Kenarlarını üzerine katlayalım ve aralarına eritiğimiz tereyağdan sürelim. Kare haline getirdiğimiz katmeri, teflon tavaya tereyağ koyarak önlü arkalı çevirerek pişirelim. (Baklavalık yufkayı, iki kat sererek aynı işlemi yapalım.) Üzerini fıstık ve kaymakla süsleyebiliriz. Dondurmada iyi bir eşlikçi olabiir.
AFİYETLER OLSUN...!!!
Efendim, gastronomi kentimiz Gaziantep'te en az baklava kadar bilinen katmer, aynı zamanda '' damat tatlısı'' olarak adlandırılıyor. Çünkü evliliklerde ilk kahvaltıda, bir ömür ağız tadları olsun diye katmer yenirmiş. Günümüzde de hala geleneğini sürdüren Antepliler, bu tatlıyı genellikle sabah yer. Güne başlamanın en enerjik yolunu, gastronomi turizminin mabedi olan kentte, artık günün her saati bulmanız mümkün...
Bu güzelim tatlıyı, evde çok kolay bir şekilde bizler de yapabiliriz. Ben zaman zaman hazır böreklik ya da hazır baklava yufkasından yapıyorum. Her ikisi de şahane oluyor.
MALZEMELER
1- 1 adet hazır böreklik yufka, ince ve taze olmasına dikkat edin ( veya 2 adet hazır baklavalık yufka)
2- 1 küçük çay bardağı ince kıyılmış Antep Fıstığı
3- kaymak
4- 2 yemek kaşığı tereyağ
5- 3 yemek kaşığı şeker
YAPILIŞI
Yufkayı tezgaha serelim. Eritilmiş tereyağını fırça yardımıyla her tarafına sürelim. Üzerine şekeri serpelim.Yufkanın ortasına bir kaşık kadar daha şeker koyup üzerine fıstık ve kaymağı yerleştirelim. Kenarlarını üzerine katlayalım ve aralarına eritiğimiz tereyağdan sürelim. Kare haline getirdiğimiz katmeri, teflon tavaya tereyağ koyarak önlü arkalı çevirerek pişirelim. (Baklavalık yufkayı, iki kat sererek aynı işlemi yapalım.) Üzerini fıstık ve kaymakla süsleyebiliriz. Dondurmada iyi bir eşlikçi olabiir.
AFİYETLER OLSUN...!!!